Uitleg 2FA activatie MijnMFA

MFA ® Europe vindt de privacy van haar gebruikers belangrijk en wil de gegevens van personen in onze database zo goed mogelijk beschermen. Zowel om datalekken te voorkomen, als ook om aan de AVG te voldoen, verplichten wij daarom per 24 januari 2019 voor elke instructeur, administrateur of hoger gelegen rang 2 Factor Authenticatie / tweestapsverificatie (hierna te noemen: 2FA).  

Tweestapsverificatie vergt dat u naast uw inlog met gebruikersnaam + wachtwoord (iets dat u weet), ook een code kunt invoeren van iets dat u heeft. In dit geval, een code op uw telefoon

Stappenplan Activatie op de mijnMFA omgeving

Wanneer u instructeur of administrateur bent in de MFA Cursusomgeving (MijnMFA), zal 2FA automatisch aan uw account worden gekoppeld. Aan u om het correct te configureren. Het is niet een heel tijdrovend proces, maar zorg dat u de stappen juist voltooid. 

Stap 0: Zorg dat u achter een computer zit, bij voorkeur in de browser Chrome en daar ingelogd bent op cursus.mfaeurope.nl. Zorg daarnaast dat u een smartphone gereed hebt. 

Stap 1.Download een Authenticator App op uw smartphone. De meest gebruikte is Google Authenticator (download voor Apple/IOS of voor Android. Andere alternatieven zijn o.a Authy (download voor Apple/IOS of Android) en Microsoft Authenticator (download voor Apple/IOS of Android) . Zoek deze in uw Play/App store. Hulp nodig? Mail ons gerust. 

Stap 2. Schuif de button "Maak gebruik van 2FA" aan en klik op opslaan.

vraag 1, app geinstalleerd

Stap 3. Om zeker te weten dat u degene bent die de 2FA activeert, vragen we u nogmaals het wachtwoord van uw account in te voeren. Klik daarna op verder.

Stap 4. Er komt nu een pop-up met een QR-code* in beeld. U scant deze met de (Google) Authenticator app op uw telefoon. Wilt u hier extra uitleg over Google Authenticator op uw telefoon, dan vindt u deze hier.  Het is aan te raden de QR code ergens op een veilige plek op te slaan, mocht u een nieuwe telefoon krijgen, dan kunt u de tweestapsverificatie opnieuw activeren. 

Stap 5. Nadat u de QR-code heeft gescand, ziet u in uw Authenticator App een zescijferige code, een zogenaamde "token", vul deze in en klik op "Bevestigen."

Stap 6. U heeft 2 Factor Authenticatie succesvol toegevoegd. U bent nu ingelogd en kunt naar het Dashboard. 

Na activatie

Wanneer u in de toekomst in zal loggen op mijnMFA, zult u eerst uw inlogggevens invoeren. Daarna krijgt u de vraag om middels Two Factor Authenticatie de zescijferige code in te voeren. Dit is de code die in de Google Authenticator app staat. Verwijder deze app dus niet van uw telefoon, u zult hem in de toekomst weer nodig hebben. 

Troubleshooting

  • De mogelijkheid om de QR-code activering toe te voegen aan uw account, is maar 1x  beschikbaar. Heeft u de Authenticator  App nog niet geactiveerd, of ondervindt u problemen? Zorg dan dat u de QR-code ergens beveiligd opslaat, bijvoorbeeld door middel van een printscreen te plaatsen in een beveiligd Word-Doxc document. Dit kan ook praktisch zijn, indien u ooit een nieuwe telefoon krijgt. 
  • Krijgt u de melding "token ongeldig"? Ga na in uw telefooninstellingen of u tijdsinstellingen op automatisch staan. Zijn ze dat niet, stel dit dan in. De zescijferige code (token) staat gekoppeld aan de tijd op het web. Lees hierover ook het volgende helpdesk artikel. 

Helpdesk

Mocht u uw code onverhoopt toch incorrect gescand hebben, de  Authenticator App hebben verwijderd, of een nieuwe telefoon? Neem dan contact op met onze helpdesk. Wij kunnen uw account resetten.

Extra uitleg Activatie Smartphone MijnMFA Helpdesk