Evenementen, Terrorisme, Natuurgeweld en Buitensport

Nederland is een evenementenland bij uitstek en blinkt internationaal uit bij de organisatie van grootse (Sport) Evenementen. Geheel willekeuring zijn dat o.a. De Elfstedentocht, Sail A'dam, de 4-daagse van Nijmegen, diverse Marathon's , TT Assen, Europese en Wereldkampioenschappen van allerhande Sportbonden, etcetera.

Niet te vergeten horen daar uiteraard ook muziek en dance events bij waar ook Nederlandse DJ's/VJ's zelfs internationaal tot de wereldtop behoren. Bij dit type events bestaat er een extra risico en dat betreft negatieve gezondheidsverschijnselen ten gevolge van het gebruik van alcohol en/of drugs. Dat vraagt om een specifieke EHBO voor Evenementen.

 • EHV bij Alcohol- & Drugsincidenten

  Lees meer
 • EHV bij Buitensport Ongevallen (EHBBO/EHBBSO)

  Lees meer
 • EHV bij Traumaletsels (Terrorisme, Verkeersincident)

  Lees meer
 • EHV bij Evenementen (First Responders & Security)

  Lees meer

Vrijwilligers en professionals

Grote Evenement organisaties pakken daarbij ook zelf hun maatschappelijke verantwoordelijkheid met o.a. een initiatief als Celebrate Safe. Zo ook vrijwilligers van Unity die op verzoek hun stand plaatsen en bezoekers attenderen op risico's, voorlichting geven en behulpzaam zijn bij eventueel nadelige gevolgen van drugsgebruik. Bij dit soort grootschalige evenementen is er dus veel behoefte aan specifiek getrainde Evenementen Eerste Hulpverleners die weten hoe ze overmatig alcohol en/of drugsgebruik kunnen herkennen en de bijkomende verschijnselen op waarde weten te schatten en daaropvolgend praktisch kunnen optreden. Samen met de Security kun je dan zinvol werk verrichten omdat jullie beiden verstand van zaken hebben en het eerste ter plaatse zijn. Waar nodig kan worden doorverwezen naar de professionele EHBO post op het Evenementen terrein en/of 1-1-2 worden geallarmeerd. 

Is er onverhoopt bij zo'n groot sportevenement een bomaanslag zoals bij de Boston Marathon, dan is het zinvol dat je aanvullend getraind bent in Evenementen EHBO en dat is onder andere het verhelpen van een catastrofale bloeding en het kunnen herkennen van een pneumathorax. Nadeel hierbij is dat jij als 'toevallig' daar op dat moment aanwezige Eerste Hulpverlener geheel zelfstandig aan de slag moet gaan, omdat de geallarmeerde professionele hulpverleners het terrein (nog) niet kunnen betreden omdat dit nog niet veilig is (Vb. Las Vegas shooting). De professionele hulpdiensten zullen pas beschikbaar zijn zodra de autoriteiten de betreffende onheilsplek hebben vrijgegeven. 

Internationale buitensporten

Bij de internationale buitensporten (Biken, Hiken, Klimmen, Skiën, Zeilen. ..) en de daarbij voorkomende ongevalssituaties, kan zeker ook sprake zijn van grote fysieke impact ten gevolge van de wetten van newton c.q. de zwaartekracht of natuurkrachten en de elementen.

In zo'n situatie moet je als gids/instructeur/voorklimmer qua EHBO volledig self supporting zijn. Mede omdat je ooit geen bereik hebt en de trauma helicopter niet altijd ingezet kan worden, waardoor je noodgedwongen dan zelf de patiënt moet stabiliseren en/of transporteren of zelfs een basaal overnachtingsbivak moet produceren. Ook daarvoor ben je bij MFA ® Europe aan het juiste adres.